28 February 2011

Joaca cu vulturii

 Pentru budisti, nu este obligatoriu ca trupurile celor decedati sa fie pastrate. Trupurile trebuie sa "reintre" in natura, mai ales ca acestia cred in reincarnare.

 Dupa o procesiune solemna, cortegiul ajunge intr-un loc cat mai retras, insa de dinainte stabilit. Apoi, cel care a murit este dezbracat de haine si pus pe pamant, iar apropiatii lui vin si ii fac zeci de taieturi pe intreg corpul.

 Pleaca de langa cadavru si asteapta ca "natura sa isi faca partea sa": zeci de vulturi, atrasi de mirosul de sange, vin si isi devoreaza pur si simplu "masa". Apoi, dupa ce vulturii si-au terminat treaba lor, familia vine si recupereaza ramasitele trupului: toate oasele sunt adunate intr-un loc si taiate marunt.
Insa o asemenea procedura este adoptata exclusiv de cei bogati pentru ca necesita participarea celor mai importanti membri din comunitate. Saracii abandoneaza pur si simplu trupurile pe stanci, iar natura isi face treaba de aici inainte.
Practica "inmormantarii cerului" este considerata ca fiind un act de generozitate. Cel care a murit ofera prin "jertfa sa" mancare rudelor sau apropiatilor care au ramas in viata.



3 comments:

fotomaniacu said...

surprinzator text... frumoase imagini!

francisc vaida said...

..don doctor...! ce vrei sa spui matale ..? k ne maninca ciinii...? k la noi vulturi mai putzin..! iar de circuit eu nu stiu decit de circuitul
spagii in natura ...! spaga mica la cei mici ...spaga mare la cei mari ..!

Marcel Eremia said...

Dar tu ai descris perfect boboraşul român nu pe budişti. Iar "apropiaţii" sunt de fapt conducătorii noştri dragi, care ne dau pradă naturii dar nu ca să intrăm ci să ieşim din circuit/sistem! :)